Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

Fyll glasset!

Brukt matglass eller ny blomstervase? Kommer an på øyet som ser!

Da Sirkel og sortere.no utfordret ni ulike personer med et matglass, fikk vi ni unike ideer tilbake.

Arctic Gardener fylte honningglasset med stiklinger. Bartender Jørgen Dons brukte først fetaostglasset som drinkshaker, så brukte han det som drinkglass. Oppfinner Erik Alfred forvandlet glasset det hadde vært syltet agurk i til et bryggesett for dryppkaffe, som enkelt kan bli til en kaffekopp med hank også.

Har du et tomt matglass, har du det du trenger for å lage … magi!

Se alle oppskriftene under:

 1. Arctic Gardener” fyller glasset med stiklinger
 2. Min Spire Barnemat” fyller glasset med hjemmelaget barnemat
 3. Oppfinneren Erik Alfred fyller glasset med kaffe
 4. Fyll glasset med Legoklosser
 5. Maja Hattvang fyller glasset med hjemmelaget hudpleie
 6. Skillebekk surdeig” fyller glasset med surdeigsstarter
 7. Fyll glasset med kjøleskapsgrøt
 8. Fyller glass med syltet rødløk
 9. Bartender Jørgen Dons fyller glasset med en drink

1. Fyll glasset med stiklinger!

Har du et matglass, kan en kveld uten planer bli en kveld med planter ? Han som har de grønneste fingrene vi vet om, Anders “Arctic Gardener” Røyneberg, viser deg hvordan!

Du trenger:

 • Et matglass, vi har brukt glass det har vært honning, oliven og sølvløk i
 • En plante du liker godt, kanskje den som står i vinduet til en venn

Slik gjør du det:

1. Kutt en gren fra en plante du liker.

2. Sett stiklingen i et matglass med vann.

3. Skift vann en gang i uka.

4. Følg med! Stiklingen utvikler røtter etter 2-6 uker.

5. Plant stiklingen over i jord.

Tipsene er fra boka til Anders “Arctic Gardener” Røyneberg, Plantelykke! Følg han gjerne på Instagram!

Tips: Er du en serieplantemorder? ? Det finnes planter det er lettere å lykkes med enn andre. Prøv for eksempel å ta en stikling fra en gullranke (eller fra søsteren sølvranke)!

Kutt konfekten. Noe av det fineste du kan gi bort er en babyplante du har dyrket fram selv! ?

2. Fyll glasset med hjemmelaget barnemat!

Det er ikke uten grunn at barnemat kommer på glass ? Produsenter av barnemat velger ofte glass fordi det tar så godt vare på det som er oppi, i tillegg til at glass er et «inert» materiale. Det betyr at ingen kjemikalier eller usmaker smitter fra glasset til maten. Glass kan også brukes på nytt. Og på nytt ✨ Her har vi fylt et brukt barnematglass med ny, hjemmelaget barnemat, etter en oppskrift som Cecilie Marie Vedvik fra Min spire barnemat har laget for oss.

Du trenger:

 • Et matglass det for eksempel har vært barnemat, soltørket tomat eller tomatpuré i (husk å vaske og koke glassene før du har i barnematen)
 • 1 smakspaprika
 • ½ søtpotet
 • 3 toppede ss linser (i lake), skyll før bruk
 • 1 dl kraft, f.eks. oksekraft
 • 1 dl kokosmelk
 • 1 ss olivenolje 1 ss smør

Slik gjør du det:

1. Sett ovnen på 170 grader.

2. Del søtpotet og paprika i mindre biter, spre utover et stekebrett og ringle over med olivenolje. Stek i ovnen i ca 10-15 minutter, til søtpoteten er helt mør.

3. Varm opp kraft og kokosmelk i en kjele og tilsett linsene.

4. Ta ut søtpoteten og paprikaen og ha det i gryta. La det småputre i 2-3 minutter.

5. Kjør linsegryten med en stavmikser til du får en glatt konsistens. Server med en klatt smør eller kjøl raskt ned og sett i kjøleskapet.

Mosen kan stå i kjøleskap inntil to dager. Husk å alltid lukte og smake før du serverer til små barn.

Tips: Hva med å lage litt ekstra barnemat, når du først skal lage det? Glass med hjemmelaget barnemat kan fryses, bare husk å ikke fylle glassene helt, siden maten utvider seg når den fryses. Har du et lite lager i fryseren, er det bare barnemat å fikse middag til de minste magene ?

Ble du sulten på mer? Cecilie Marie Vedvik kan by deg på en Instagram-konto og nettside som er stappmette av næringsrike oppskrifter for de yngste du kjenner.

3. Fyll glasset med nytraktet kaffe!

Håndbrygg på hjemmekontoret? I stedet for å bruke en tre- eller firesifret sum på et bryggesett, kan du heller bruke noe du allerede har. Oppfinneren Erik Alfred viser deg hvordan du lager et eget bryggesett av et matglass, en hermetikkboks og litt ståltråd. Her har vi brukt et tomt sylteagurkglass og en pensjonert maisboks! ?Du trenger:

 • Et matglass med lokk, f.eks. et syltetøyglass
 • En liten hermetikkboks uten lokk, f.eks. en maisboks
 • Ståltråd
 • Spiker
 • Kaffefilter
 • Kvernet kaffe
 • Kokt vann

Slik gjør du:

1. Rengjør matglasset godt. Fjern etiketter om du ønsker det, og mal glasset hvis du vil.

2. Brett en lang bit med stiv ståltråd rundt glasset, rett under gjengene. Når ståltråden møtes, tvinner du trådene én gang rundt hverandre, før du lager en ekstra løkke som skal fungere som hank. Avslutt ved å tvinne sammen endene på hanken.

3. Lag et stort hull i lokket på matglasset som hermetikkboksen skal passe oppi.

4. Slå hull i bunnen på hermetikkboksen med en spiker.

5. Skru lokket på matglasset og sett hermetikkboksen oppi hullet i lokket på matglasset. Nå skal hermetikkboksen stå oppå matglasset.

6. Trykk et kaffefilter ned i hermetikkboksen.

7. Fyll kaffefilteret med ønsket mengde kvernet kaffe, og hell kokt vann over.

8. Når filteret ikke drypper lenger, tar du av hermetikkboksen og lokket til matglasset. Vips, så er matglass blitt til kaffekopp!

Nyt!

4. Fyll glasset med lego!

Alle som noensinne har tråkket på en Lego-kloss, vet at det er en god idé å samle de små Lego-klossene et sted som ikke er gulvet ? For eksempel i et tomt syltetøyglass. Du kan til og med fylle glassene etter farge – én farge i hvert glass! ?

Andre småting du kan fylle glasset med:

 • Brukte batterier
 • Pene perler
 • Spisse knappenåler
 • Flyktige nøkler
 • Strikker som stikker av
 • Felte tenner
 • Knapper og glansbilder
 • Skruer og muttere

Tips: Se enda flere lavterskel ideer til hva du kan fylle glasset med på Pinterest-siden til sortere.no!

5. Fyll glasset med grapefruktskrubb!

Hjemmelaget hudpleie blir stadig mer populært. Vi ønsker ikke bare kontroll over hva vi putter i munnen, men også over hva vi smører på huden. Maja Hattvang var den første i Norge som ga ut bok om emnet, Naturlig nok, med oppskrifter på hjemmelaget hudpleie av få, plantebaserte ingredienser ? Her er en av oppskriftene fra boka, på grapefruktskrubb! ?

Du trenger:

 • Et matglass med lokk, her har vi brukt et sennepsglass
 • 4 ss sukker
 • 2 ss mandelolje
 • Revet skall av en grapefrukt
 • Om du har: 5 dråper eterisk olje fra grapefrukt

Slik gjør du det:

1. Rør sammen ingrediensene og oppbevar i et glass med lokk.

2. Om du vil kan du bytte ut grapefrukten med en annen sitrusfrukt du liker. Du kan også bruke eteriske oljer for å forsterke duften av skrubben.

Tips:

Spesielt interessert i hjemmelaget hudpleie? Det er Maja Hattvang også ? Hun driver skjønnhetsmagasinet Kabinettet, hvor de blant annet tester deodoranter fra apotek og matbutikken, og diskuterer om sjampo i såpestykkeform er bra eller dårlig (kommer an på hvilken).

6. Fyll glasset med surdeigstarter!

Alt du trenger for å lage din egen surdeigsstarter er et glass med lokk (vi har brukt et syltetøyglass), mel og vann. Og en del tålmodighet. Surdeigsbrød er ikke noe du slenger sammen når det rumler i magen, men om en ukes tid kan du sette tennene i et av de beste brødene du noensinne har bakt/smakt ?Oppskriften er fra et av Norges beste surdeigsbakerier, Skillebekk surdeig!

Når du skal mate surdeigen, kommer du til å sitte igjen med noen rester av starteren. Disse kan du bruke i annen bakst eller f.eks. vaffelrøre!

Du trenger:

 • Et glass (eller to) med lokk som rommer minst 5 dl
 • Økologisk siktet hvetemel
 • Økologisk siktet rugmel
 • Romtemperert vann
 • En kjøkkenvekt

Slik gjør du det:

Dag 1: Bland sammen 15 gram siktet rugmel, 15 gram siktet hvetemel og 30 gram lunkent vann i et glass. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur.

Dag 2: I glasset fra dag 1, tilsetter du 30 gram siktet rugmel, 30 gram siktet hvetemel og 60 gram lunkent vann. La fortsatt lokket sitte løst på og la glasset stå i romtemperatur.

Dag 3: Nå skal det ha begynt å danne seg bobler i overflaten av surdeigen. Hell ut 100 gram av innholdet i glasset. Tilsett 30 gram siktet hvetemel, 30 gram siktet rugmel og 60 gram lunkent vann. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 4: Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigstarteren skal begynne å se bakeklar ut. Hell 50 gram over i et rent glass. Bland inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann i det rene glasset. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 5: Bland igjen inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann.

Dag 6: Nå har du laget din egen surdeigsstarter! Ta en teskje av surdeigsstarteren over i et glass med vann for å se om den er bakeklar. Om den flyter kan du bruke den til å bake med. Lykke til!

Tips:

Sjekk nettsiden til Skillebekk surdeig for oppskrifter med surdeig, for eksempel på kanelsnurrer vi synes vi kan lukte, og urtebrød vi får vann i munnen av.

7. Fyll glasset med kjøleskapsgrøt!

En av de diggeste frokostene vi vet om lager seg (nesten) selv. Kjøleskapsgrøt! Rør sammen ingrediensene før du legger deg, i et matglass du har fra før, og våkne opp til fiks ferdig frokost ? Vi har brukt et marmeladeglass her, men du kan bruke andre tomme og rene matglass med lokk, som det for eksempel har vært honning eller hummus i.

Du trenger:

 • Et tomt og rent matglass med lokk
 • 2 dl lettkokte havregryn
 • 2 dl melk
 • 1 dl vaniljekesam
 • En neve mandler
 • Blåbær og bringebær til topping

Slik gjør du det:

1. Ha havregryn og melk i et glass med lokk og sett glasset i kjøleskapet over natta. 2. Hakk opp mandler som du rører inn i grøten. 3. Pynt med friske bær, spis og kos deg!

Tips:

Å lage kjøleskapsgrøt er en perfekt måte å bruke opp dæsjer og skvetter på. Tilsett cottage cheese fløte, kvarg, melk, syrnet melk, rømme og yoghurt, eller kanskje litt av alt sammen. Det kan godt ha gått ut på dato, så lenge det lukter og smaker greit. Det skal godt gjøres at det ikke blir godt!

Se enda flere lavterskel ideer til hva du kan fylle glasset med på Pinterest-siden til sortere.no!

8. Fyll glasset med syltet rødløk!

Sylting kan høres ut som en lang og omstendelig prosess, men egentlig kan du rekke å lage syltet rødløk mens tacofyllet putrer på lav varme ? Her får du en oppskrift på hvordan du sylter rødløk på den «ordentlige» måten, og hvordan du kan ta en snarvei dit ?‍?

Du trenger:

 • Et stort tomt glass, vi har brukt et glass det pleide å være pastasaus i
 • 2 stk rødløk i tynne skiver
 • 1 dl vann
 • 1 dl sukker
 • 1 dl eplecidereddik
 • 0,25 ts hel pepper

Slik gjør du det:

1. Kok opp vann, sukker og eddik i en kjele.

2. Når sukkeret har løst seg opp, legger du i rødløken og pepperkorn.

3. Kok opp og ta kjelen av platen.

4. Når løken er avkjølt, heller du den på et glass.

5. Skru på lokket. Løken holder seg i minst to uker i kjøleskapet.

Tips:

Visste du at det finnes en snarvei til syltet rødløk? Skjær en rødløk i tynne skiver. Dryss over en klype salt og en klype sukker. Skvis til slutt en lime over rødløken, bland alt sammen, og la det stå i minst ti minutter.

Se enda flere lavterskel ideer til hva du kan fylle glasset med på Pinterest-siden til sortere.no!

9. Fyll glasset med en drink!

Skogsbærgin er en viktig ingrediens i Bramble 2.0, drinkoppskriften bartender Jørgen Dons har laget for oss, og denne ginen lager du selv! Husk å begynne med ginen minst halvannen time før du skal servere drinken (kanskje til deg selv). Ginen holder seg godt i kjøleskap, så du kan også gjøre klar ginen når det passer best for deg.

Du trenger:

Til skogsbærgin:

 • Et tomt syltetøyglass
 • Frossen skogsbærblanding
 • Gin, rom eller vodka

Til drinken:

 • Et tomt syltetøyglass
 • 5 cl skogsbærgin (som du lager selv)
 • 3 cl sitronsaft (som du skviser selv)
 • 2 cl sukkerlake (1.5 del sukker og 1 del vann) Isbiter

Sånn lager du skogsbærgin:

1. Fyll et syltetøyglass eller et annet matglass med lokk med frossen skogsbærblanding. Fyll deretter opp glasset med gin, rom eller vodka.

2. La blandingen stå i minst en time, men gjerne over natten. Når du er klar til å bruke bærspriten siler du av bærene. Fortsett å oppbevare spriten i glasset, med lokket på i kjøleskap, så holder den seg i flere måneder.

Sånn lager du selve drinken:

1. Start med å fylle syltetøyglasset nesten fullt opp med is. La det være igjen 2-3 cm til toppen.

2. Ha så i resten av ingrediensene.

3. Skru på lokket og rist glasset.

4. Fyll på med litt ekstra is, pynt med fryste bær fra skogsbærblandingen og sitronskall. Jørgen liker å bruke en hobbysaks for å lage fine sikk-sakk-mønstre i skallet.

Tips:

Skrell sitronen før du presser den, så kan du bruke skallet til pynt!

Cocktailen Bramble ble oppfunnet av bartender Dick Brandsell i London på 1980-tallet. Bramble er en typisk vårcocktail. Nam!

Hva er Fyll glasset?

Vi som jobber med resirkulering, synes glass er et fantastisk materiale. Ikke bare kan glass gjenvinnes i det uendelige. Det kan også gjenbrukes på utallige måter, før vi til slutt kildesorterer det som glass- og metallemballasje. Du kan bruke honningglasset til å gro egne planter, og du kan ha hjemmelaget hudpleie i glasset det pleide å være sennep i.

I Norge er vi gode på å levere inn glass- og metallemballasje. Med Fyll glasset håper vi, stiftelsen LOOP og Sirkel Glass, å inspirere enda flere til å gjenbruke glassene før de til slutt leveres til gjenvinning. Et glass som brukes på nytt, er et glass som ikke trenger å produseres. Derfor er det å gjenbruke før vi gjenvinner noe av det aller beste vi kan gjøre for miljøet!

Mennesker over hele verden, fra New York til Gamlebyen i Fredrikstad, har den siste tiden gjenopptatt gamle hobbyer eller funnet på helt nye. Vi klipper lugg, vi gjør yoga foran skjermer, vi lager egen pasta og vi strikker luer. Til alle vi kjenner. Vi er mye hjemme, i en tid som kan føles ustabil og utrygg, og det er bevist at det å ha en hobby kan gjøre oss gladere, roligere og tryggere. Foruten å være bra for miljøet, kan det å fylle glasset også være bra for deg som ønsker deg et nytt prosjekt hjemme. Kanskje det kan bli din nye hobby?

Hvordan fjerne etiketter fra glassemballasje?

Du må ikke fjerne etiketter fra glassemballasje før du kildesorterer den, men hvis du ønsker å gi bort en stikling eller servere en drink, kan det hende du ønsker å ta av lappen det står “oliven” eller “fetaost” på. Hva er den mest effektive måten å gjøre det på?

Det er forskjell på hvor lett (eller vanskelig) det er å fjerne etiketter fra glass. Det kommer helt an på limet som er brukt. Her kommer tre ulike måter du kan gjøre det på – kun ved å bruke naturlige ingredienser.

Gnikkemetoden

1. Hold glasset under varmt vann og skrap bort så mye som du klarer av etiketten. Dette fjerner papiret, men ikke limet.

2. Bland like deler matolje og natron, og gni blandingen på limet. Limet skal løsne etter noen få sekunder med gnukking.

Vent en halvtime-metoden

1. Fyll vasken din eller en stor bolle med varmt vann.

2. Tilsett 1-2 spiseskjeer med oppvaskmiddel og ca. 1 dl eddik

3. Ha matglassene i det varme vannet og sørg for at de dekkes helt av vann.

4. La glassene ligge i det varme vannet i en halvtime.

5. Ta glassene ut av vannet. Nå skal det være enkelt å fjerne etiketter og lim!

Den kalde metoden

1. Ta lokkene av matglassene og legg glassene i fryseren i noen timer. Du kan eventuelt legge matglassene i et isbad over natten.

2. Etter noen timer, eller dagen derpå, skal det være enkelt å fjerne etikettene!