Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

Lanserer unikt emballasjeverktøy

Produsentene får endelig et verktøy som gjør det enklere å designe resirkulerbar emballasje

Emballasjekalkulatoren er her!

I to år har Grønt Punkt Norge i samarbeid med Sirkel og andre returselskap jobbet med en gjenvinningskalkulator som skal gjøre det enklere å utvikle og velge emballasje som er resirkulerbar.

Emballasjekalkulatoren ble lansert 14. oktober.

Det har vært viktig å sikre at kalkulatoren samsvarer med sorterings- og gjenvinningsanleggene vi sender emballasjen til. Det er design- og innovasjonsbyrået Eggs Design som har utviklet kalkulatoren, og den har blitt brukertestet av blant annet Bama, Orkla, Rema 1000, Unil og Mills.

– Der det finnes gjenvinnbare alternativer er det nå ingen unnskyldning for å velge dårlig emballasje. Gjenvinningkalkulatoren er et verktøy som gjør det enkelt å designe emballasje som kan resirkuleres og bli til noe nytt, sier utviklingssjef Johannes Daae i Grønt Punkt Norge.

Jernia er blant de selskapene som har testet kalkulatoren allerede, og ser store muligheter. De skal blant annet bruke det til å sette tydelige krav til sine leverandører og luke ut de som ikke innfrir.

– Vi har et mål om minst mulig emballasje i våre butikker. Det vi må ha skal være resirkulert og resirkulerbart. Kalkulatoren vil gi oss et godt verktøy for å nå disse målene, sier administrerende direktør Espen Karlsen i Jernia.

Et godt verktøy

Målet med gjenvinningskalkulatoren er å gi medlemmene et unikt verktøy som vil gi dem god innsikt i å utvikle gjenvinnbar emballasje.

– Ved å bruke kalkulatoren er det enkelt å se hvor gjenvinnbar emballasjen er, hvordan den kan gjøres mer gjenvinnbar og det vil være råd knyttet til emballasjemerking, sier Johannes Daae, utviklingssjef i GPN.

I kalkulatoren skal det fylles inn informasjon knyttet til materialvalg på ulike deler av emballasjen, som for eksempel materiale, sleeve, barriere og kork. I tillegg til lim og trykk. Det er deretter totalen som avgjør gjenvinnbarheten.

– Vi har jobbet mye med å øke kunnskap knyttet til å bruke lik plasttype på selve emballasjen og de ulike underdelene. I kalkulatoren vil man enkelt se konsekvensen ved å velge ulike plasttyper og hva det gjør med gjenvinnbarheten, sier utviklingslederen.

Ikke bare plast

Gjenvinningskalkulatoren skal ikke bare bidra til økt gjenvinnbarhet på plastemballasje.

Å velge gjenvinnbar emballasje har fått spesiell stor oppmerksomhet når det kommer til plast. Men det er også viktig når det kommer til kartong, glass, metall og bølgepapp.

-Vi ønsker å være med å bidra til at mer emballasje blir designet for materialgjenvinning, sier Morten Sundell, administrerende direktør i Sirkel Glass. Kalkulatoren gir oss også en mulighet til å tydeliggjøre at glassemballasje er et permanent materiale som egner seg meget godt til gjenvinning. Emballasjekalkulatoren er et godt initiativ og vi ser frem til å være med å utvikle verktøyet videre.

Viktig for nye mål

Vi tror kalkulatoren kan bidra vil bidra til en felles bransjestandard for gjenvinnbar emballasje hos de største norske vareprodusentene, samtidig kan det være et avgjørende hjelpemiddel for andre bedrifter og importører som ikke sitter med emballasjekunnskap internt, men som kan sette krav til sine produkter. Dette er særlig viktig dersom vi skal nå ambisiøse materialgjenvinningsmål i 2025.