Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

Knuser gammel rekord

Aldri før er det levert så mye glass- og metallemballasje som i januar i år.

I januar ble det levert 12 362 tonn glass- og metallemballasje til gjenvinning på Sirkels anlegg.

– Det er 13 prosent mer enn i januar 2019 og den største mengden glass- og metallemballasje som noen sinne har blitt levert inn på én måned, sier Morten Sundell, administrerende direktør i Sirkel Glass.

Morten Sundell, administrerende direktør i Sirkel Glass

Nytt anlegg

Glass- og metallemballasje fra hele landet leveres til Sirkels splitter nye anlegg på industriområdet Øra i Fredrikstad. Anlegget åpnet i desember og var i full drift fra 2. januar.

– Januar er den måneden det kommer inn mest glass- og metallemballasje, mye på grunn på jule- og nyttårsfeiringen. I januar kan det komme inn dobbelt så mye som i mars, og i år har det kommet inn spesielt mye – så mye at vi ikke har klart å prosessere alt ennå, sier Espen Sandsdalen, fabrikksjef ved anlegget.

Det har medført at det har blitt bygget opp et stort lager som skal sorteres over de neste månedene.

– Om to-tre måneder kommer lageret til å være lite igjen. Det nye anlegget har kapasitet på 45 tonn per time og med to skift per dag er kapasiteten 115-120 000 tonn i året, sier Sandsdalen.

Sirkels nye anlegg ligger på Øra i Fredrikstad. Foto: Per Tore Molvær

Gode til å sortere

Sundell tror at økningen i stor grad skyldes velvilje hos kommunene og forbrukerne.

– I andre halvdel av 2019 ble det innført henteordning i enda flere kommuner, som gjør det enklere for forbrukerne å kildesortere. Vi har sett at i kommuner hvor det innføres henteordning øker andelen glass- og metallemballasje som sorteres med over 30 prosent – i hovedsak på grunn av at mer metallemballasje og matemballasje i glass sorteres. I tillegg har forbrukerne fått mer fokus på å kildesortere og de har blitt veldig flinke, sier han.

Fredrikstad er en av kommunene som nylig har innført henteordning, det vil si at innbyggerne kildesorterer glass- og metallemballasje i egne dunker som hentes der de bor. Fredrikstad kommune og Sirkel fikk nylig utført en såkalt plukkanalyse i kommunen, som skulle avdekke om innbyggerne kildesorterer riktig. Her ble beholderen for glass- og metallemballasje, og sekker fra restavfallsbeholdere samlet inn fra 39 husstander – totalt 371 kilo glass- og metallemballasje og ca. 820 liter restavfall.

– Vi så at kvaliteten på glass- og metallemballasjen var veldig bra. Emballasjen var riktig sortert, rengjort slik den skal og i henhold til det vi skal ha inn, så dette var veldig bra, sier André Svendsen, virksomhetsleder i Fredrikstad kommune.

Det var spesielt lite drikkevareemballasje i glass som hadde blitt kastet feil i restavfallet.

– Kun fem ølflasker på 0,33 l var feilsortert i restavfallet og alle flaskene var i samme avfallsdunk. Det vil si at det er kun én husholdning av de 39 som ikke har sortert drikkevareemballasje i glass riktig. Jeg synes folk generelt tar dette seriøst, er flinke og gjør så godt de kan, sier han.

LES OGSÅ: Innføring av henteordning har gitt strålende resultater i Ålesund

– Jeg synes folk generelt tar dette seriøst, er flinke og gjør så godt de kan, sier André Svendsen (t.v.), her sammen med Stian Vold og Stian Sunde. Foto: Per Tore Molvær

Mot nye rekorder

Med flere kommuner som venter på å rulle ut henteordning i 2020 kan det tyde på at det blir samlet inn enda mer glass- og metallemballasje fremover. I 2019 ble det samlet inn 99 782 tonn glass- og metallemballasje, og både Sundell og Sandsdalen tror Sirkel i år for første gang kommer til å samle inn over 100 000 tonn. For å få til dette er de avhengig av både forbrukere og kommunen.

– Det er viktig å takke de som er grunnen til at mer glass- og metallemballasje kildesorteres og samles inn. Det er kommunene, som legger til rette for at vi kan kildesortere mer og bedre, og forbrukerne, som er gode til å kildesortere og som dermed bidrar til at vi kan ta vare på verdien som ligger i materialene, sier Sundell.

LES OGSÅ: Sirkel sikter mot ny milepæl.