Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

Det er koselig med vin ved peisen, men ikke peisglass i vinflasken

Nordmenn fyrer som aldri før, og landet er snart utsolgt for ved. Vi nordmenn elsker kosen ved peisen og knitringen fra ovnen, men hva gjør vi den dagen glassruten i peisovnen sprekker?

Det er koselig med vin ved peisen, men ikke peisglass i vinflasken

Nordmenn fyrer som aldri før, og landet er snart utsolgt for ved. Vi nordmenn elsker kosen ved peisen og knitringen fra ovnen, men hva gjør vi den dagen glassruten i peisovnen sprekker?

Sirkel vet noe av svaret, for alt for mye av peisglasset finner veien til anlegget for glass- og metallemballasje i Fredrikstad. Til dette anlegget kommer det over 100 000 tonn vinflasker, syltetøyglass og hermetikkbokser hvert år, fra hele landet. Dessverre kommer det også en del peisglass som skaper store problemer.

Produksjonsleder i Sirkel, Jens Erik Jansen

Glass er vel glass?

Sirkels anlegg skal forvandle brukt glass- og metallemballasje til nye råvarer som skal brukes i produksjon av nye produkter, blant annet nye vinflasker og syltetøyglass. Glasset som kommer inn sorteres etter farge og størrelse, og så mye som mulig av forurensningene fjernes.

For å kunne produsere ny glassemballasje av resirkulert glass må det resirkulerte glasset ha en veldig høy kvalitet. Ulike typer glass har ulike egenskaper og smeltetemperaturer, og nettopp derfor er det kritisk når det blir levert peisglass sammen med emballasjeglass.

– Peisglass har en betydelig høyere smeltetemperatur enn emballasjeglass, det er derfor veldig viktig at peisglass ikke blir med på lasset hit, forteller produksjonsleder i Sirkel, Jens Erik Jansen. Peisglass ødelegger ikke bare kvaliteten på glassemballasjen. Denne typen glass kan også skape farlige situasjoner for de ansatte i glassverkene ved at peisglasset oppfører seg annerledes pga den høye smeltetemperaturen. Anlegget vårt har maskiner som tar ut denne typen glass, men vi ser at i enkelte perioder får vi inn så store mengder at maskinene ikke klarer å sortere tilstrekkelig, fortsetter Jansen.

Alle lass med resirkulert glass sjekkes nøye av glassverkene før de blir godkjent. Det skal bare noen få biter med peisglass til for at et helt lass på flere tusen tonn med glassemballasje blir avvist av glassverkene.

– Vi har dessverre opplevd at noen få biter med peisglass har ødelagt for mange tusen tonn med ferdig sortert emballasjeglass. Vi sender derfor en klar oppfordring til det norske folk om å unngå å sende peisglasset sammen med glassemballasjen, på den måten kan vi sammen få til enda bedre gjenvinning av glassemballasjen, fortsetter Jansen.

Hva gjør jeg med peisglasset?

Hvis du er så uheldig at glasset i peisovnen sprekker så er restavfallet løsningen. Pakk glasset inn i avispapir så ingen skader seg, og legg det i restavfallet.

– Min oppfordring er nyte peiskosen og noe godt i glasset, men den dagen ovnsglasset sprekker så husk at vi ikke vil ha peisglass i vinflaska, avslutter Jansen.