Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

Sirkelen som aldri sluttes

Dit hvor Chanel No.5 drar for å dø, for så å gjenoppstå som skotsk whiskyflaske.

Fra Chanel No 5 til Johnnie Walker Red Label.

Hvem er de egentlig? De som henter gammal moro i form av tomme vinflasker, tomme barnematglass med etiketten ”Kalkungryte med grønnsaker” eller etterlatenskapene etter det som en gang inneholdt deilig syltetøy fra Lærdal. Hvem er de som tømmer gjenbruksstasjonene som vi finner i grisgrendte strøk, utenfor lokalbutikken, gravd ned i bakken ved borettslag eller som står som en helt liten familie av søppeldunker utenfor private hus i kommuner som (er så heldige at de) har henteordninger.

Og er det ikke vakkert – for der gamle parfymeflasker dør, hvor ølflasker med hipsternavn blir knust mot konkurrenten og brusflasker i glass ender sine søte liv – der ender det faktisk ikke likevel. For det som ikke lenger er noe verdt for oss forbrukere, har stor verdi for oss i Sirkel. Faktisk er det gull verdt.

I Fredrikstad, nærmere bestemt på Sirkels gjenvinningsanlegg for glass -og metallemballasje, får tomme vinflasker og syltetøyglass, nytt liv. Igjen og igjen.

Tilgjengelighet, samarbeid og en evig sirkel.

Kommunene rundt omkring i landet holder styr på innsamlingsordningen av husholdningsavfallet vårt. Dette gjør de i tett samarbeid med kommunale renovasjonsselskaper, bedrifter og produsenter som sender glassemballasje ut på markedet, for eksempel Arcus og Lerum. Det er også et samarbeid med deg som forbruker, som selv må sørge for å kildesortere. Og nettopp dette er hovedformålet til Sirkel – at det skal være enkelt og tilgjengelig for deg å kildesortere, og at innsamlingen og videre-prosessering skjer på en bærekraftig måte. At glassemballasje er bærekraftig er det ingen tvil om. Glass kan gjenvinnes i det uendelige uten å tape verdi, den er en av de beste i klassen til å ta vare på maten og det er ingen skadelige stoffer som overføres til innholdet. Glassemballasje er heller ingen trussel for havet vårt i form av marin forsøpling.

Den glassemballasjen du enten leverer på et returpunkt eller får hentet hjemme, blir gjenvunnet og oppstår, kanskje som et nytt syltetøyglass du kjøper i butikken. Eller kanskje som en vinflaske i Frankrike. Visste du at i en helt vanlig vinflaske er det opptil 80% resirkulert glass? Ved å velge glass- eller metallemballasje har vi en evig sirkel av verdier som du bidrar til å holde liv i.

Det at tilgjengeligheten på returpunkt og ordning for hjemmehenting bare blir bedre og bedre, har gjort at vi i Skandinavia er noen av de beste i verden når det kommer til gjenvinning av glass -og metallemballasje.

Av all drikkevareemballasje av glass blir 93% samlet inn gjennom disse ordningene. 100% av dette blir materialgjenvunnet.

Per i dag er Sirkel Glass AS det eneste godkjente returselskapet for glassemballasje i Norge.

Les mer om ditt nærmeste returpunkt, henteordninger i din kommune, informasjon om hvordan ulike typer avfall sorteres, samt kunnskap om gjenvinning og miljønytte, på sortere.no