Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

Omsorg på flaske

Synet av en flaske Eplemost fra Askim Frukt- og Bærpresseri kaller frem gode minner fra barndommen.

Glassflaskene som hver sensommer og høst ble stablet i hyllene i kjelleren var et resultat av en norsk sommer som skulle porsjoneres ut gjennom den mørke og lange vinteren. Eplemosten var i flertall. Rips, bringebær og blåbær var det færre av og fikk stå lenger bak. Hensikten med plasseringen var at bærsaften kun skulle drikkes ved finere anledninger. Var vi heldige, fikk risengrynsgrøten på lørdager innimellom selskap av et lite glass blåbærsaft. Da var det fest.

Husmorfilosofi på flaske

I Askim, ca. 1 time utenfor Oslo, ligger Askim Frukt- og Bærpresseri (AFB). Monica Strengen, som er administrasjon- og markedskonsulent, forteller at AFB har holdt til i området siden oppstarten i 1936.

Den gang startet det som et andelslag av lokale hageeiere i en villakjeller, for å få utnyttet all frukten som hang søt og moden i hagene utover sensommer og høst. Det var også til stor hjelp for husmødrene, som gjerne hadde nok å gjøre utover høsten, forteller Monica.

AFB var de første i Norge som tappet eplemost på glassflaske. Tradisjonen tro etter hvordan husmødre forvaltet all frukten når det var sesong – varm saft på varme glassflasker. Så på med korken.

AFB har alltid benyttet glassemballasje på sine produkter og formen på glassflaskene har vært uforandret siden 1967. Ikke rart mange plukker med seg en flaske med Eplemost når de er i butikken, selv om det ikke står på handlelista. #nostalgipåenflaske.

Tradisjonsrik og samtidig nyskapende

Monica forteller at AFB nå har faset ut de gamle flaskene med innbrente etiketter. Etter at krav om bedre merking på matvarer kom, ble det ikke plass til alt på den ikoniske flasken. Heldigvis er det innholdet vi nyter, og her finnes det mye godt å velge i, både på glass og på flaske.

– Vi er jo veldig opptatt av at alle de gode råvarene som modnes rundt omkring også skal plukkes, så vi er evig takknemlig til alle de som leverer frukt og bær til oss. Det vanker takkekort til alle og enhver.

De kjøper også fra profesjonelle dyrkere, som når de presser spesielle sorter til egne flasker, som f. eks Summerred og Gravenstein.

– Vi er dessuten økologisk sertifisert og kan ta på oss økologiske tappeoppdrag. Når vi setter i gang pressa, går det flere tonn om dagen – så det er ikke slik at man kan komme med avling fra eget tre og få det presset for seg selv.

Sesongen hos Askim Frukt- og Bærpresseri starter med rabarbra, deretter kommer bærene og så er de i gang med epler i begynnelsen av september. På flaske produseres også god helse.

Blant produktene som får mye oppmerksomhet både i inn- og utland, er Ritni, som på samisk betyr «før frosten» . Dette er ren, fersk råsaft fra ville blåbær som har fått vokse over lang tid og blitt fulle av smak næringsstoffer. Ritni er uten tilsatt sukker eller andre tilsetningsstoffer.

Ellers finner vi to spennende nyheter i hyllene: «Most av eple og gulrot» og «Most av eple og rødbete med lime og ingefær.»

Bredden på varesortimentet er noe som definerer AFB – og den er stor. Det er få varer som forsvinner ut av sortimentet.

– Faktisk så forsvant Solbærsaften med redusert sukkerinnhold ut av sortimentet. Kanskje litt rart med tanke på sukkerfokuset i våre dager.  Men det er nok slik at saft og syltetøy er noe man koser seg med, og da syntes folk det er greit med sukker. Og slik har det alltid har vært. Ellers er det ikke tilsatt sukker i noen av eplesaftene våre.

 

Industrielt gammeldags

I dag er det 18 faste ansatte hos AFB, en stab som dobles i eplesesongen. I gamle dager var ikke mottaket åpent utenfor sesong, det er det derimot nå. Heldigvis, kan man vel si.

Når man kommer til Askim Frukt- og Bærpresseri, ser man en typisk fabrikkbygning. For å være eksakt, 11 000 kvm som kanskje ikke skjuler noe spennende utover det man forventer. Går man inn døra til utsalget, blir derfor overraskelsen også stor. En lekker og stor butikk, som rommer et fullstendig vareutvalg, men også mange produkter fra småskalaprodusenter i regionen.

En innføring i AFB sin historie i form av maskiner, bilder og klenodier fra gammelt av, har også fått sin fine plass. Mulighet for å titte inn til presseriet gjennom noen store dører, har man også. Der renner varm, rød saft ned i rene, varme glassflasker. Det lukter nesten som på kjøkkenet til farmor under saftkokingen.

Kasser med tomgods og kasser klare med saft, gjør sin del av interiøret. I tillegg til at AFB er medlem i Sirkel og returordningen for glassemballasje, har de også en egen returordning på glassflaskene sine ved mottaket i Askim.

–Det er vel både av miljøhensyn og av at vi kan tilby denne ordningen, at vi får tilbake så mye som 90 % av flaskene.

AFB benytter seg av norske råvarer så langt det lar seg gjøre og ser man alle råvarene  under ett, er det en overvekt av leveringer fra private hageeiere.

Glassets fortreffelighet

– Det at vi har produsert på glassflasker i alle år, akkurat som det ble gjort i «gamle dager» skaper nok både tillit, nostalgi samt at det viser miljøbevissthet, sier Lars Erik Pettersen, som er Kvalitet- og utviklingssjef.

Hos forbrukeren sitter det heldigvis langt inne å kaste glass rett i søpla. Glass er lett å skylle og det kan brukes igjen og igjen.

– I glass ligger også ordene kvalitet og holdbarhet. Når noe ligger på glass, ser det også mer eksklusivt ut og glasset tar vare på innholdet. Glass er et såkalt inert materiale, det vil si at det både er «dødt» og tett. Ikke noe kommer inn og ikke noe går ut. Glass er rett og slett perfekt til det vi leverer. Slik som tradisjonen startet for holdbarheten skyld, fortsetter vi i dag, men nå også med en annen miljøbevissthet.

Noen gode tips fra Monica til bruk

  • Eplegele på vaffelen – «Det går ikke an å spise vaffel uten»
  • Solbærgele på Brie
  • Eplemost med fruktkjøtt i smoothien
  • Eplemos i tilslørte bondepiker
  • Cider og flasker Årgangsserien til festligheter

Du finner AFB sine produkter hos Norgesgruppen, COOP, REMA og IKEA.