Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

Glass og hermetikkboks hindrer matsvinn

Sylteagurk, rødbeter, surkål og rødkål er tilbehør mange av oss forbinder med vintermat. De kan og bør nytes året rundt, er oppfordringen fra Smaken av Grimstad.

– Alle våre dyrkere holder til i Grimstad-området. Det skal være en kort traktortur unna for bøndene til å levere sine produkter til anlegget – og det er det som gir den gode smaken vi kaller «smaken av Grimstad», sier salgs- og markedssjef, Marianne Sverdrup Hansen.

Den 100 år gamle produksjonsbedriften Smaken av Grimstad – eller 101 år gammel for å være helt presis – ble etablert av lokale dyrkere tilbake i 1917, for å bevare grønnsakene de hadde høstet, lengst mulig.

Det er denne lokale tilhørigheten som er drivkraften til selskapet, og som har ført til at kål, beter og andre grønnsaker fra Grimstad har funnet veien til butikkhyllene landet over.

Selskapet liker å fronte at sørlandsbyen har flest soldager, og akkurat nok regndager, til at jorden her er optimal til å dyrke fram grønnsaker.

Grønnsakene herfra blir også brukt i produkter til alle de tre store kjedene, men det er selvfølgelig deres morsmerke som er stoltheten. Surkål fra Smaken av Grimstad har blitt kåret til landets beste i flere smakstester, og er en lokal vinner for de fleste i distriktet når vinteren innbyr til norsk tradisjonsmat.

– Flere av produktene våre er gode eksempler på matvaner som kan hindre matsvinn, forklarer markedssjefen i Smaken av Grimstad. Hermetikk og glass holder på kvaliteten i flere år.

Lang holdbarhet med glass

– Flere av produktene våre er gode eksempler på matvaner som kan hindre matsvinn, forklarer Marianne.

– Det gjelder først og fremst når vi produserer matvarer til hermetikk. Da kommer grønnsakene rett fra jorda og over i hermetikk, og det betyr at vi faktisk tilbereder råvaren når den er på sitt beste. I hermetikk og på glass holder grønnsakene sin gode kvalitet i flere år, sier hun.

Grønnsaker på glass og boks av hermetikk kan også oppbevares i romtemperatur før åpning, som igjen sparer kjølekapasitet. Etter åpning kan grønnsakene på glass holde seg i lang tid med oppbevaring i kjøleskapet, og lokket gir god beskyttelse til produktet.

LES OGSÅ: Julebrus på glassflaske – sterk tradisjon

– Flere av produktene våre er gode eksempler på matvaner som kan hindre matsvinn, forklarer markedssjefen i Smaken av Grimstad. Hermetikk og glass holder på kvaliteten i flere år.

Smaken av Grimstad produserer over 40 forskjellige frukt- og grønnsaksprodukter. De fleste av disse selges på dagligvaremarkedet, men det produseres også store volumer til storhusholdning og industri. Til dette markedet kreves det store hermetikkpakninger med hovedvekt på 9-liters metallspann.

Bruk av resirkulerbar hermetikk er et viktig miljøtiltak for selskapet mot dette markedet.

I løpet av ett år sender de ut 2 850 000 glass og 3 657 000 hermetikkbokser med frukt og grønnsaker.

Sikrer kortreiste råvarer og hindrer matsvinn

Bruken av glass- og metallemballasje har lange tradisjoner, og produksjon med disse emballasjetypene gjør det mulig for både små og store produsenter å være på markedet, siden investeringskostnadene er relativt lave.

Dette sikrer produkter med kortreiste råvarer av høy kvalitet med lang holdbarhet, noe som styrker verdiskapningen over hele landet. I tillegg er glass og metall materialer som er skapt for gjenvinning med et velfungerende retursystem og marked for sekundære råvarer.

Smaken av Grimstad tar miljøansvar ved medlemskap i Sirkel Glass og andre returselskap.

– Flere av produktene våre er gode eksempler på matvaner som kan hindre matsvinn, forklarer markedssjefen i Smaken av Grimstad. Hermetikk og glass holder på kvaliteten i flere år.

Lokalt miljøansvar

– Vi tenker på livsløpet til alle produktene våre og ønsker at alt skal bli gjenvunnet og gjenbrukt, forklarer Marianne.

Hun viser til sorteringsordningene til produksjonen som sørger for at restavfallet til grønnsakene blir brukt til dyrefôr og gjødsel. Det blir mengder av skall og annet avfall etter produksjonen, som er til god nytte for gjenbruk til dyrkerne og andre bønder i området.

Grimstad har også fått merke den økte aktiviteten til selskapet, som gikk utover kommunens renseanlegg. Produksjonen her gir store mengder avløpsvann, med konsentrasjon av organiske stoffer, for å vaske grønnsakene før bearbeiding.

Kommunens renseanlegg var overbelastet, og selskapet samarbeidet i 2016 med Biowater Technology med å få på plass verdens første fullskala HyVAB-renseanlegg, for å kunne øke produksjonen. Anlegget reduserer blant annet innholdet av organiske stoffer med 90 prosent og slamproduksjonen med 80 prosent.

Denne miljøteknologien bidrar til at det biologiske avfallet kan brukes til brennbar metangass, som gir energi til produksjonen, mens det rensede vannet går til kommunalt avløp.

Høytid for smaken av Grimstad

De siste årene har bedriften levert et lite overskudd, men presset på marginene er større enn noensinne, og i 2018 ser det ut til at resultatet vil ende opp negativt. Imidlertid har bedriten iverksatt flere tiltak og det forventes at 2019 blir et bedre år, både når det gjelder resultater og omsetning.

– Vi ser at mange av produktene har sine desiderte salgstopper på vinteren. Det er klart, sier Marianne.

Selv om sortimentet til produsenten er tilbehør de fleste forbinder med vintermat, er dette også mat vi burde spist mer av hele året. Fordelen med produktene er at holdbarheten er lang – og kvaliteten på de bearbeidede råvarene holder seg på det samme høye nivået gjennom hele året.

– Vi mener at dette er grønnsaker som er godt som tilbehør året rundt. Rødkål er perfekt også til grillmat, og kan like gjerne nytes kald som varm, oppfordrer Marianne – som påpeker at hun nå gleder seg til god norsk tradisjonskost med kål og beter gjennom julen.

LES OGSÅ: Gamle stearinstumper og brukt glass blir til stemningsfulle julelys i Asker