Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

17 ting du kanskje ikke visste om glass og resirkulering.

Resirkulering er å skape nye verdier av materiale vi ser på som avfall. Ved å resirkulere råvarer som allerede er produsert, trenger vi ikke produsere nye  – noe som reduserer karbonavtrykket og bidrar til et bedre miljø. Vi er gode på resirkulering her i landet, men mange er ikke klar over verdien av det de kildesorterer. Her har du 17 ting du kanskje ikke visste om resirkulering og som kanskje kan bidra til at du vil resirkulere enda mer.

1.  Glass kan gjenvinnes uendelig mange ganger.

2. 100% av glass- og metallemballasjen som blir samlet inn i Norge blir materialgjenvunnet.

3. 93% av alle vin-, øl-, sprit-, brus- og andre drikkeflasker i glass blir samlet inn og gjenvunnet til nye produkter.

Foto byline: Katrine Lunke
I 2017 ble det totalt samlet inn mer enn 94.000 tonn glass- og metallemballasje i Norge. Foto: Katrine Lunke

4. Den sprukne porselenskoppen du har arvet fra tante Ragnhild skal ikke i gjenvinningsboksen for glass, men i restavfallet sammen med ildfaste former og annet steintøy. Kaffekoppen din også, forresten. Keramikk,porselen og herdet, ildfast glass ødelegger gjenvinningsprosessen for glass. Pakk det inn i avispapir og lignende slik at ikke de som henter avfallet skader seg. Kun glassemballasje som glassflasker uten pant, syltetøyglass og lignende, skal leveres til gjenvinning. Kilde: Loop Les mer her.: https://sortere.no/privat/avfallstype/46/Glassemballasje

5. I 2018 ble det totalt samlet inn mer enn 96000 tonn glass- og metallemballasje i Norge.

 

Porselen skal ikke i gjenvinningsboksen for glass, men i restavfallet sammen med ildfaste former og annet steintøy.

6. På mottaket på Onsøy utenfor Fredrikstad tømmes glass- og metallemballasje på et bånd. Magneter sorterer ut stål og aluminium som går til metallgjenvinning. Glassemballasjen fortsetter videre og gjennomlyses. Maskinen sorterer hver minste glassbit etter fargenyanser. Råstoffet selges til glassverk som smelter det om til ny glassemballasje eller til Glasopor, som er et lett og miljøvennlig byggemateriale som brukes i bygging av vei og bygninger.

7. Det mest finknuste glasset som det tidligere var utfordrende å finne anvendelse for, brukes nå til å produsere Glasopor skumglass. Glasopor er et materiale som har god isolerende effekt og brukes som lett byggemateriale, f. eks som lettfylling i vei og anlegg.

8. Glasopor er fremstilt av 100% resirkulert glassemballasje som er samlet inn fra husholdninger i hele Norge.

9. Glasopor består av 20% glass og 80% luft – noe som gjør den til den letteste fyllmassen på markedet.

10. Tørkestativ og bremseskiver er ikke metallemballasje. Det er bare metall som har inneholdt mat eller drikke som skal kildesorteres som glass- og metallemballasje.

11. Det er i gjennomsnitt 80% resirkulert glass i en grønn glassflaske.

 

12. Mat som er emballert i glass inneholder ofte mindre sukker og konserveringsmidler.

13. Velger du mat på glass, kan du være trygg på at det ikke blir overført helseskadelige stoffer fra emballasjen til maten.

14. Glass- og metallemballasje er best i klassen på å ta vare på maten. God emballasje fører til mindre matsvinn.

15. Brukte syltetøyglass og vinflasker fraktes med båt til Danmark og andre steder i Europa.

16. Hvis man sammenlikner klimagassutslipp som bidrar til global oppvarming ved produksjon av nye råvarer kontra materialgjenvinning, ser man f. eks at ved gjenvinning av glassemballasje, slippes det ut 41% mindre enn ved å produsere nytt.

17. Metall som gjenvinnes har utrolig høy klimaverdi sammenliknet med ny råvare. For aluminium er karbonutslippet 96% lavere og ved stål, 87%.

Kilde: recycling.se