Sunnhordlendingene slo seg ikke til ro med den høye trekkprosenten og har de siste årene gjort en imponerende innsats for å bedre kvaliteten.
I 2020 innførte SIM henteordning for glass- og metallemballasje, det ble satt ut 140 liters dunker med vanlige lokk. Det er NordRen som samler inn glass-og metallemballasjen på kontrakt for SIM.
Overgangen til henteordning førte til at innsamlet mengde glass-og metallemballasje økte med ca. 62% sammenliknet med 2019.
Samtidig som mengden gikk opp, var det også en økning i trekkprosenten på lassene som ble levert til Sirkel. I 2021 var trekkprosenten 21,68 %.
Sunnhordlendingene slo seg ikke til ro med den høye trekkprosenten og har de siste årene gjort en imponerende innsats for å bedre kvaliteten.
Det er ikke alltid så enkelt å få innbyggerne til å forstå hva som er emballasje, SIM har brukt store deler av verktøykassa for å lykkes:
– Vi har registrert 723 dunker som ikke er tømt fra august til mars, så renovatørene bruker avviksystemet aktivt. Vi har vært heldige og hatt god kontinuitet i folkene som gjør jobben. Vi har hatt samme formann i mange år, tross at det er ulike selskap som har hatt kontrakten. Vi er prisgitt renovatørene og at de har nok kapasitet til å følge opp avvikene. God dialog og kommunikasjon er avgjørende, sier Arild Vik, driftsleiar innsamling i SIM.
Det er ingen tvil om at SIM har lyktes med tiltakene. I 2024 hadde de en avviksprosent på 3,57 %. Hittil i 2025 er trekkprosenten 0 %.
– det er sjelden vi ser et så godt fungerende avviksregime. Her ser vi struktur og kontroll både i kontrakt og kontraktsoppfølging både fra NordRen og SIM. Det er rett og slett til å ta av seg hatten av, sier Jacob Smith, direktør for innsamling og gjenvinning i Sirkel.
SIMs innsats gjør at de har et sterkt kandidatur til Årets leverandør og er nominert til prisen for 4. kvartal, gratulerer!
Se videoen om hvordan SIM jobber med kvaliteten
Fakta om SIM:
SIM (Sunnhordaland Interkommunale Miljøverk) IKS er eid av syv kommuner i Sunnhordaland, Austevoll, Bømlo, Fitjar, Kvinnherad, Stord, Sveio og Tysnes.
Selskapet samler inn avfall og slam fra de ca.60 000 innbyggerne og 15-20 000 hyttebrukerne i regionen.