Angle right Facebook LinkedIn YouTube Clear input content Loupe Loupe

Oppskrift på landbrød med surdeig

Surdeig er aller best på glass. Her får du oppskrift på et deilig landbrød med surdeig fra restaurant Rest.

Det er ikke så mye som kan måle seg med duften av nybakt brød, når den siver ømt og nesten litt sjenert ut i rommet. Lysten til å legge hodet på et mykt fang, krype sammen og føle på takknemlighet, kjærlighet, inderlighet og ro, blir sterk. Det er akkurat som om brødet bærer med seg en stor porsjon omsorg, varme og gode minner.

En slik god følelse håper vi i Sirkel du fikk ved å spise her hos samarbeidspartneren vår, Restaurant Rest også. Vi ønsker at du skal ta med deg denne gode opplevelsen hjem, i form av Jimmy sin surdeig (i glass fra Sirkel). Og akkurat som glasset som du holder i hånden kan gjenvinnes uendelig mange ganger, symboliserer på en måte surdeigen den samme verdien og muligheten. For det er enkelt å holde liv i en surdeig hvis du tar godt vare på den og oppbevarer den riktig. Det gjør du ved å bruke glass. God emballasje fører også til mindre matsvinn og glass er det materiale som tar best vare på maten. Glass inneholder ingen skadelige stoffer og gir ikke fra seg lukt og smak. Vi bruker glass til å ta vare på surdeigen vår –  for en surdeig kan vare evig, veit du. Og resirkulerer du glass, vil det si at du er med på å holde liv i denne evige, verdifulle og ikke minst bærekraftige sirkelen.

Litt surdeigshistorie

Ryktene sier at opprinnelsen til surdeig er så gammel at man kan ikke ta det for annet enn spekulasjoner. At den oppstod samtidig med landbruket er jo ikke en helt umulig tanke.  Men skal vi snakke om trendsetterne bak surdeigsbaking skal vi fremover i tid, for ca. 4.500 år siden, til egypterne. Kanskje noen hadde glemt å rydde opp etter at de hadde blandet mel og vann. Dagene gikk og etter hvert ble det fest i bollen mellom ulike gjærsopper og melkesyrebakterier. Så mye fest at deigen boblet, ble luftig og dermed større. Om ikke det var akkurat slik det foregikk – så er det nok ikke langt fra sannheten.

Det viktigste å tenke på når du baker med surdeig, er at en surdeig ikke har det travelt. Mel og vann må få litt tid til å finne ut av det helt på egenhånd og deigen lar seg gjerne påvirke av hva slags type mel som blir brukt, luftfuktighet, temperatur og hvor mye du snakker til den. Nei da, men man skulle tro at den hadde en egen personlighet.

Hva er egentlig surdeig?

En surdeig er en blanding av mel og vann som har fått skikkelig kvalitetstid sammen. Når disse to får denne gleden, nyter de godt av små mirakler som finnes rundt oss, nemlig naturlig gjærsopper og melkesyrebakterier som finnes i korn og luft. Surdeig er rett og slett et naturlig hevemiddel.

En surdeigskultur er et levende, velfungerende lite økosystem som har behov for å bli tatt godt vare på. Om du ikke snakker til den eller tar den med i familiesammenkomster, så må du i alle fall huske på å mate den en til to ganger i uka. Det vil si at når man har tatt av den mengden man trenger til å bake, må det tilføres litt nytt friskt vann og mel.

Oppskrift på landbrød med surdeig

2 brød

1 l lunkent vann

25 g salt

1200 g økologisk hvetemel

150 g rugmel, fint

150 g rugmel, grovt

150 g bakeklar/ aktiv surdeig*

Bland sammen vann, surdeig, salt og mel. Bland lett sammen med en sleiv. Kna videre med hendene til det hele er samlet. Det er ikke så farlig om deigen ikke er jevn. Og ja, litt klissete er den kanskje. Legg deigen i en bakebolle med lokk og la den hvile i en times tid.

Ha deigen på benken og kna den ved å brette, dra og brette. Se gjerne video (Sebastien B.) 

Legg den tilbake i bakebollen, sett på lokk og la den hvile i 3–4 timer.

Ta deigen ut igjen og brett og dra et par minutter til. Form den til et brød og legg det i en hevekurv (hvis brødet har fått en skjøt så legg den med skjøten opp) med et rent kjøkkenhåndkle som du har drysset litt mel på. Dryss litt mel på brødet og brett over kjøkkenhåndkle.Har du ikke hevekurv, legg i smurt form. Dekk med håndkle. Nå skal deigen ta seg en på øret, det kan du og. Sett den kaldt (kjøleskapstemperatur), gjerne ned i en plastboks med lokk hvis du har. La deigen stå i 12-18 timer.

Sett stekeovnen på 250C.

  • Har du bakestein/ pizzastein, så bruk gjerne denne. Ha mel på pizzaspaden, velt deigen over, snitt brødet med et barberblad ol, skyv det over på steinen og stek i 45 min. Hell gjerne 1 dl vann i bunnen av ovnen for en slags dampfunksjon. Det gjør skorpen sprøere.
  • Har du ikke stein, velt deigen over på et bakebrett, snitt brødet og sett det inn i ovnen i 45 min. Hell gjerne 1 dl vann i bunnen av ovnen for en slags dampfunksjon. Det gjør skorpen sprøere.
  • Har du hatt brødet i form, snitter du det, setter formen på brett og inn i ovnen i 45 min. Hell gjerne 1 dl vann i bunnen av ovnen for en slags dampfunksjon. Det gjør skorpen sprøere.

*Med aktiv så mener vi at surdeigen skal ha stått på benken i romtemperatur,  blitt matet og er boblende og blid. Den er ofte mest blid etter 1-2 timer etter at den har fått mat. Etter hvert lærer man seg å kjenne sin egen surdeig. Det finnes mye info på nettet om hvordan du skal mate surdeigen.